Dıştan Takma Motor Bakımı?

Tarih: 03.03.2023 10:42
Dıştan Takma Motor Bakımı?
Deniz Motoru Bakımı
Dıştan Takma Deniz Motoru Bakımı Nasıl Yapılır Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir. 

Deniz Motorunda Bakılması Geken Noktalar. 
  1. Motor Montaj Noktalarının Kontrolü 
  2. Soğutma Suyu Kanallarının temizliği ve kontrolü
  3. İmpeller Lastiği Kontrolü ve Değişimi
  4. Kuyruk Yapı Kontrolü ve Değişimi
  5. Motor Yağı Kontrolü ve Değişmi
  6. Motor Yağ Filtresi Değişimi
  7. Gaz Kolu, Direksiyon  bağlantıları yağlanması ve temizliği
  8. Trim yağı kontrolü, bölge temizliği ve yağlanması 
  9. Tirim ve Dönüş pimlerinin greslenmesi
  10. Pervane bağlantısı yağlaması ve egsoz çıkışlarının kontrolü 


1. Motor Bağlantı Noktalarının Kontrolü,
Motor tipine göre motor bağlantıları gevşemiş kullanıma bağlı çatlama veya kırılma yaşanmış olabilir. Bu kontrol gözle ve anahtarla yapılır. Kullanım deneyimize bağlı kontrollerde deneyimlerinize göre montaj hataların düzetilmesi gerekebilir. 
 

2.
Soğutma Suyu Kanallarının temizliği ve kontrolü
Dıştan takma motorlar bulunduğu suyu motor içinde dolaştırarak motorun soğuma işlevini gerçekleştirirler. Tuzlu sularda bu tuz birkimine veya tortu birikimine sebep olabilir. Temiz ve musluk suyu ile motor suyu kanalları temizlenmeli su giriş noktasındaki ızgaralarda tıkanıklık varmı bakılması gerekir. 


3.
İmpeller Lastiği Kontrolü ve Değişimi

Soğutma suyunun motorda sağlıklı dolaşabilmesi için su pompası lastiğidir. Değişimi ve sağlıklı çalışması motorun soğuması için çok önemlidir. Su testi sırasında yeterince su çıkışı elde edilmedi ise hemen değişmesi gerekir. Eğer değişimi yapılmazsa motor soğuması sağlıklı olmayacağından dolayı daha büyük sorunlara yol açacaktır. 

       
4. 
Kuyruk Yapı Kontrolü ve Değişimi ( Dişli Yağı Değişimi)

Kuyuk yağı motorun şanzıman yağı değişimidir. İleri ve geri hareketi bu noktadaki kutudan yapılır. Buradaki yağlar motorunuzun performansına direkt etkili yağlardır. Değişimi çok önemlidir. Doğru yağ kullanımı bu noktada çok önemlidir. Sürekli suyun içinde çalışan bir sistem olması sebebi ile izolasyonuna da dikkat edilmesi gerekir. Genellikle Deniz şartlarına uygun 90 numara şanzıman yağı kullanılır. Değişim için kuyrukta bulunan iki vida tapa açılarak içindeki yağ boşaltırır alt kısımdaki tapadan pompa yardımı ile üst tapadan yağ gelecek şekilde dolum yapılır. İlk olarak üst tapa kapatılır sonrasında alt tapa kapatılarak değişim tamamlanır. (Eğer yağda su tespit edilir ise boşatma sırasında az miktarda  temiz yağ ile doldur boşalt yapılaması içindeki tortuyu ve suyu temizleyecekitr.)

5. Motor Yağı Kontrolü ve Değişimi

Motor Yağınız motor için çok önemlidir değişimi çok önemlidir. Genellikle motor sağ orta kısmında veya arka kısmında bulunan tapa açılarak boşaltılır. Tapa kapandıktan sonra üst dolum kağağından yağ çubugunun max seviyesi geçmeyecek şekilde dolum yapılır. Bu motorlarda yağ seviyesi önem taşır. Fazla olması keçelere zarar vereceğinden fazla yağ koymak zarar verebilmektedir. Bazı motorlar fazla yağ konulduğunda kendini korumaya alır. 



6 Motor Yağ Filtresi Değişimi 

Motorunuzun korunması için çok önemlidir. Motor beygirine göre yağ filreleri değişimler göstermektedir. Üzerinde bypass sistemi olan filtrelerin terçih edilmesi filtrenin sıkışmasını önleyecektir. Mutlaka her bakımda değişmesi tavsiye edilir. Değişimden önze içine biraz yağ konulması tavsiye edilir sızdırmazlık contası el ile hafif miktarda yağlanarak monte edilmesi lastiğin montaj sırasında zarar görmesini engelleyecektir. 



7. Gaz Kolu, Direksiyon  bağlantıları yağlanması ve temizliği

Sitemin düzgün çalışması kontrollerin iyi olması ve sağlıklı kalması özellikle zor hava koşullarında hayati önem taşımaktadır. yağlaması sistemin çalışmasını kolaylaştıracak ve zarar görmesini engelleyecek zor koşullarda kontrol hakimiyetinize etki edecektir. 




 
8. Trim yağı kontrolü, bölge temizliği ve yağlanması 

Trim motorları motorunuzun eğim açılarını kontrol eden sistemlerdir. Her motorda bulunmaya bilir. İşlevsel bir ekipmandır kontrolü yapıması seyir konforunuz için önemlidir. Genelde ATF yağ kullanarak piston kontrolü olarak yapılırlar ve en çok yosun tutan noktalara denk gelirler temizliği yapılması gerekir. Gerekirse şefaf  zehirli ile korunması gerekebilir. 



 9. Tirim ve Dönüş pimlerinin greslenmesi
10 . Pervane bağlantısı yağlaması ve egsoz çıkışlarının kontrolü 

Bu noktalar gres pompası ile yağlanması önemlidir. Burada kullanılan gresin önemi çok büyüktür ve mutlaka tuzlu dayanımı fazla greslerin kulanılması çok önemlidir. Pervane kısmında pervane sökülerek bağlantı noktaları yağlanır birçok motorun egsoz çıkışları pervane kısmındadır. Bu noktaların çıkışlarında gazın çıkışına engel olabilecek herşeyin temizlenmesi gerekecektir. 





 
Yükleniyor...